Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JOEL FRAHM

«The Bright Side»
ANZIG RECORDS, ANZ-0068

Joel Frahm Trio er et nytt band Canada med Joel Frahm på tenor- og sopransaksofoner, Dan Loomis på bass og Ernesto Cervini på trommer. «The Bright Side» er deres debutinnspilling, og er kulminasjonen av et musikalsk partnerskap som har utviklet seg i løpet av mange turneer og innspillinger som spenner over det siste tiåret.

Trioen ble født på en masterclass ved universitetet i Toronto, som en mindre versjon av Cervinis band Turboprop, som vi tidligere har anmeldt to av platene til her på salt peanuts*, «Rev» fra 2017 (anmeldt HER) og «Abundance» fra 2018 (anmeldt HER).

I de senere årene har Loomis og Cervini tatt mer og mer grap over denne trioen, og begynte å booke jobber for trioen, og på sin første europeiske turné begynte et repertoar å ta form, som nesten utelukkende bestod av nyskrevet originalstoff fra de tre medlemmene.

Og på «The Bright Side», som er utgitt i saksofonisten Frahms navn, får vi 10 fine originalkomposisjoner, som alle ligger godt plassert i det amerikanske saksofontrio-landskapet. Musikken er «vennlig» og «løs», med deilig saksofonspill, utmerket bass-spill og fint trommespill. Og fjerdesporet, den nydelige balladen «Silk Road» er verdt nesten hele portoen fra Toronto alene. Men de fleste låtene er plassert i den «raskere» avdelingen, med teknisk briljant spill av Frahm, som er helt på høyden av det beste innenfor denne jazzen.

I de siste årene har vi fått mange plater fra Canada, som jeg aldri har forstått at skulle ha nevneverdig interesse utenfor «de pårørende». Men innimellom er det dukket opp noen fine plater som det er verdt å lytte en del til. Og det er virkelig tilfellet med denne utgivelsen. Dyktig saksofonist med fin tone og gode ideer, en bassist som følger saksofonen til døra med støttende og fint spill og en trommeslager som nesten er verdt å lytte på nesten uansett hva og hvem han spiller med.

Musikken vil nok ikke lage noen revolusjon hverken i Toronto, i Canadas eller i USA. Men hvis man sammenligner med veldig mye av det som kommer «drivende over havet» av plater med slik musikk nå om dagen, så ligger denne trioen helt der fremme i lederfeltet, sammen med et par andre artisters utgivelser.

Jan Granlie

Joel Frahm (ts, ss), Dan Loomis (b), Ernesto Cervini (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.