Det danske bandet Kalaha, består av gitaristen Niclas Knudsen, trommeslageren Emil de Waal, Jens «Rumpistol» B. Christiansen på synth og vokal og Mikael «Spejderrobot» Elkjær på synth og laptop. Den senere tiden har de i tillegg samarbeidet mye med vokalisten Hilal Kaya, og sammen samarbeider de her med Aarhus Jazz Orchestra (AJO), som er i ferd med å få en ledende rolle innenfor den danske storbandmusikken, etter flere spennende samarbeidsprosjekter de senere årene.
Tidligere har Kalaha utgitt platen «Mystafa» (April records). Den kom i 2021, og også her hadde de alliert seg med en rekke gjestemusikere. Dette var en innspilling som fikk god omyale i den danske pressen (i alle fall hos de som fremdeles holder på med plateanmeldelser) og anmeldelsen på salt peanuts* kan du lese HER.
Musikken til Kalaha er en energisk fusjon av jazz, tyrkisk psykedelisk rock og 80-tallsinspirert synth-pop. Bandet ble startet etter et improvisert sett på 2013-utgaven av STRØM-festivalen i København, og de fire medlemmene som utgjør Kalaha deler en kollektiv lidenskap for samarbeid og en fordomsfri tilnærming til musikk. Hver av dem er aktive medlemmer av forskjellige deler av den danske musikkscenen, og resultatet av deres musikalske personligheter er en moderne krysning mellom gjennomtenkt låtskriving og jazzinnstilt musikerskap.
Mens de på «Mystafa» samarbeidet med en rekke vokalister, har man på «Tutku» valgt å sette vokalen til den dansk/tyrkiske vokalisten Hilal Kaya som et slags samlingspunkt. Og gjennomgående får vi her servert drivende anatolisk rock, sammen med folkemusikk, spirituell jazz og litt disco.
Og sammen med dette får vi på toppen og i bakgrunnen AJOs kreative og fine ensemblearrangementer, i et deilig nettverk av elektroniske lyder, designet og spilt av to av Danmarks ledende synthesisterutøvere, Jens «Rumpistol» B. Christiansen og Mikael «Spejderrobot» Elkjær.
Vi får ni komposisjoner hvor det hele starter med AJO, som legger en spennende og forventningsfull stemning, hvor vi bare sitter og venter på at Knudsens særpregede gitarspill skal «skjære gjemmom». Men det skjer ikke med det første. Vi får litt synth inn sammen med blåserne fra AJO (kompet har fått fri fra denne innspillingen), fø vi får en dansende, tyrkisk sekvens med Kayas fine, tyrkiske vokal på toppen.
Og så er vi i gang. Og herfra og ut er dette en fest med eksotiske smaker, lukter og farger. «Dinle Dünya» er en rytmisk sak man bare får lyst til å danse til, med fint spill fra bandet og et arrangement for AJO av Leon Danielsen som gjør at alt fungerer fint sammen, før vi får den mer pop-pregede «Deva» og «Evliya», med en av saksofonistene i AJO i starten, mens man igjen blir sittende ytterst på stolen å vente på «smellet». Og etter hvert bryter de Waal opp stemningen, og vi får et fint riff fra Knudsen som fører oss inn i et fint orkesterarrangement av Anna Bignami og Kayas fine vokal.
«Disko Yolu» plasserer oss rett inn på en restuarant i Istanbul en sen kveld, hvor man tar den tyrkiske musikken inn i et mer vestlig landskap, før «Ince Ince» tar oss med ut i et vrimlende storbyliv i en kaotisk by i Midt-Østen eller innover der, før vi får «Lagu Lagu», og vi befinner oss i en tyrkisk basar, før de avslutter med den friske «Ekmak Fabrik», og det er bare å danse seg gjennom den tyrkiske natten, langt fra makten fra politikerne i landet, og bare glede seg og ha det godt.
Jeg synes samarbeidet mellom Kalaha og Aarhus Jazz Orchestra får en særdeles fin løsning på denne platen. Og med vokalisten Hilal Kaya som kronen på verket på topp, er dette blitt en deilig plate man kan sette på når utferdstrangen blir litt for stor. For her får du en hel reise til de sydligere breddegrader rett inn i stua på en fremragende måte.
En deilig plate!
Jan Granlie
Niclas Knudsen (g), Emil de Waal (dr, perc), Jens «Rumpistol» B. Christiansen (synth, v), Mikael «Spejderrobot» Elkjær (synth, laptop), Hilal Kaya (v), Jens Christian Chappe Jensen (cond), Kati Brien (s), Johan Toftegaard Knudsen (s), Michael Bladt (s), Cesar Joaniquet (s), Michael Olsen (s), Lars Vissing (tp), Thomas Fryland (tp), Lars Søberg Andersen (tp), Hans Christian Ilskov Erbs (tp), Jonas Lindh (tb), Tobias Stavngaard (tb), Jonathan Bruun Meyer (tb), Niels Jacob Nørgaard (tb), Lars Peder Brinks Sørensen (tb), Niels-Ole Bo Johansen (tb), Lasse Michelsen (el.b), Orhan Ozgür Turan (v), Feyyaz Öztufan (v)