Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LITTLE NORTH

«Wide Open»
APRIL RECORDS, APR102CD

Etter tre kritikerroste album i løpet av noen få år, fortsetter den danske pianotrioen Little North sin søken på den vanskelige «tredjerunden» med albumet Wide Open.

Her forsøker pianisten Benjamin Nørholm Jacobsen, bassisten Martin Brunbjerg Rasmussen og trommeslageren Lasse Jacobsen å fortsette sin musikalske fortelling, med musikk skrevet og fremført med åpenhet, nysgjerrighet for lyden i rommet og med følsomhet for hva neste øyeblikk kan bringe. Fra starten for noen år siden, har Little North blitt hyllet som unge jazzmusikere som bare har modnet og blitt klokere opp gjennom årene.

Deres forrige utgivelse Familiar Places (anmeldt HER), fikk gode anmeldelser rundt om i verden, og med fire stjerne i Down Beat, rager de høyt på favorittlisten til mange «over there».

Her på salt peanuts* har vi vært litt skeptiske til hvor originale denne trioen egentlig er. På de tidligere utgivelsene har vi følt at de har lagt seg tett opp til de mange andre pianotrioene som har gjort suksess i Skandinavia etter at Esbjørn SDvensson Trio og Tord Gustafsen på mange måter satte standarden for den nye, skandinaviske «tonen». Så det var med en viss spenning jeg satte på denne platen første gang.

Og jo – de har utviklet seg til å få et mer personlig språk. Men fremdeles ligger det skandinaviske som en grunntanke i musikken, selv om jeg synes de tar det lenger «ut» enn de fleste andre innenfor sjangeren. Det er tre utmerkede musikere, som tydeligvis jobber tett sammen. Og de har utviklet et litt melankolsk språk som mer enn gjerne kunne vært brukt til et soundtrack i en naturfilm fra de nordlige delene av Danmark, med sandbanker og gule hus som holder på å forsvinne i sandstormene.

I den senere tiden har de begynt et samarbeid med vokalisten Nana Rashid, og de er med på hennes nye plate, som straks er på vei. Og det å få tilført en stemme i tillegg til piano, bass og trommer, tror jeg vil gjøre musikken godt.

Låtene er laget kollektivt av de tre, og flere av komposisjonene er akkurat så lyriske og fine, at man blir sittende i kalde Norge og savner de milde vårdagene i Danmark, hvor man kunne sette seg på sykkelen og tråkke seg ut av byen, gjennom skogene og ut til de mange sandstrendene. Og når jeg lytter meg gjennom de 11 låtene, gleder jeg meg til samarbeidsprosjektet med Nana Rashid.

Og å lytte til denne trioen i det verden går over fra trasige 2022 til et forhåpentligvis lysere og bedre 2023, gir et visst håp for framtida.

Jan Granlie

Benjamin Nørholm Jacobsen (p), Martin Brunbjerg Rasmussen (b), Lasse Jacobsen (dr)

Skriv et svar