Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

OLGA KONKOVA / JENS THORESEN

«Old Songs»
LOSEN LOS 181-2

Den russisk/norske pianisten Olga Konkova har startet et relativt nytt samarbeid med gitaristen Jens Thoresen, som tidligere har resultert i den litt «julete» platen «December Songs» (LOSEN RECORDS LOS 157-2) I 2016.

På den platen fikk vi låter som hadde klare relasjoner til julefeiringen, med noen typiske julesanger, pluss nyere «julesanger» fra andre og nyere artister. (Les hele anmeldelsen her).

På deres nye plate, får vi mer eller mindre kjente standarder, gjort i deres helt egne språk, så som Kenny Dorhams «Blue Bossa» som blir til «Bossa Verde», Kerns «All The Things You Are» som er omskapt til «The Things We Could Have Been» og Coltranes «Giant Steps» som er blitt til «Minor Tweakz», for å nevne noen av omskrivningene.

Samspillet mellom Konkova og Thoresen fungerer absolutt tilfredsstillende. Og jeg får en litt Bill Evans / Jim Hall-feeling når jeg hører disse låtene. Begge musikerne er gode lyttere, og de lager fine og personlige versjoner av de litt ihjelspilte originalene.

Konkova er en pianist som trives godt i de mindre formatene, selv om hun også er å høre i større ensembler, som for eksempel Ensemble Denada. Men jeg synes det er i de nedstrippede utgavene hun virkelig blomstrer. Her får hun brukt ørene, samtidig som hennes lyriske spill kommer best til sin rett. Jens Thoresen er et relativt nytt navn på den norske jazzscenen, men med de to duoplatene med Konkova, har han virkelig markert seg innenfor den streitere delen av den norske jazzen.

Platen er gjennomgående meditativ og dempet, og de to musikerne tar seg god tid i improvisasjonene. Dette gjør platen til den perfekte høstplaten. Når regnet pisker mot ruten og gradestokken beveger seg nedover og nedover, og man kan plassere seg i godstolen med et godt glass fra de sydlige deler av Frankrike, så er det mye glede å finne i platen «Old Songs».

Jan Granlie

Olga Konkova (p), Jens Thoresen (g)

Skriv et svar