Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PAOLO ANGELI

«22.22 Free Radiohead»
ANMAK RER PA11

Den italienske gitaristen Paolo Angeli har i mange år markert seg ved å spille på sin helt spesielle sardinske gitar, hvor strengene går i «alle retninger» og hvor gitaren fungerer som om det nesten er et helt orkester som spiller. Pat Metheny er også innehaver av en slik gitar, men måten Angeli bruker gitaren er på mange måter helt annerledes enn den måten Metheny behandler instrumentet.

Med tittelen «22.22 Free Radiohead» hadde jeg trodd vi skulle få en god bunke låter som er blitt kjent via bandet Radiohead, som mange jazzmusikere de senere årene har tatt inn på settlista, men det får vi ikke. I stedet får vi ikke mindre enn 22 låter komponert av Angeli, (inkludert hele seks bonuslåter), hvorav noen få er gjort i samarbeid med Don Baignu Pes, som har skrevet noen tekster.
Musikken vi får servert er ytterst variert, fra gitarjazz som kan minne om det Egberto Gismonti har gjort, via folkemusikalske strekk fra området rundt Middelhavet og låter hvor Angeli spiller med seg selv, selv om det ikke er gjort noen overdubs på platen. Det er bare instrumentets oppbygging som gir mulighet for at gitaristen kan spille med seg selv, noe som i seg selv er fascinerende. Og det er kun i en låt hvor han benytter seg av loops. Resten er gjort i ei «vending», noe man nesten må oppleve live for å forstå.

Det er hevet over enhver tvil at Paolo Angeli er en av verdens ledende og mest spennende gitarister. Han teknikk er vel utviklet, og hans komponeringsegenskaper er fascinerende. En del av musikken kan nesten høres klassisk ut, og når han bruker deler av gitaren som strykeinstrument, omtrent som en fiolin eller cello, blir dette nesten så man ikke tror det er sant.

Jeg har de senere årene hørt flere plater med Paolo Angeli, og hans to seneste, «Talea» og «S’û» er anmeldt på salt-peanuts.eu og du kan lese anmeldelsene HER og HER. Jeg synes hans nyeste innspilling, om mulig, er enda mer spennende enn de to foregående, siden spillet forkommer enda mer variert, og hans «lokale» musikkarv kommer enda bedre til sin rett. Ikke minst i de låtene hvor han også synger.

«22.22 Free Radiohead» er blitt et helstøpt soloalbum fra den gode italieneren. Og det er nesten en skam at han ikke har valfartet rundt på nordiske jazzfestivaler de senere årene, for dette er musikk som i en konsertsituasjon vil skape solide hakeslepp på publikum.

Strålende!

Jan Granlie

Paolo Angeli (prep. sardinian g, v, noises)

[amazon_link asins=’B07KLNHNG1′ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’80df258a-c3ef-475f-a909-5cbccbf0b878′]

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.