Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PERCH HEN BROCK & RAIN

«Live @ The Jazz Happening Tampere»
RELATIVE PITCH RECORDS RPR1051

Stedet er Tampere Jazz Happening, og ikke The Jazz Happening Tampere, som tittelen på denne platen har fått, og vi er i hovedsalen som kalles Tullinkamrin. Det er søndag 2. november, og publikum begynner å bli slitne helt på tampen av en hektisk festival.

På scenen møter vi et helt nytt sammensatt band. Klarinettisten Ab Baars og bratsjisten Ig Henneman fra Nederland, saksofonisten Ingrid Laubrock, opprinnelig fra Tyskland, men bosatt i Brooklyn, New York og trommeslageren Tom Rainey, som er amerikaner så god som noen.

De fire er på sin første Europa-turné som kvartett, og selv om de kjenner hverandre godt fra før, er dette, så vidt vi vet, første turneen de gjør som kvartett.

Vi får fem låter som alle blir «funnet opp» der og da, og et prosjekt som man skal ha rimelig kontroll for å gjøre for et stort publikum. For ofte kan dette gå skikkelig galt, og ingenting fungerer, mens det andre ganger kan være starten på noe nytt og stort.

Ab Baars er nok den mest kjente av de fire. Han har i mange år vært en av de ledende innenfor den frittgående musikken i Nederland, og vi finner han blant annet Instant Composers Orchestra. Han har spilt med det som kan krype og gå av europeiske frijazzmusikere, inkludert Guus Janssen, Misha Mengelberg, Butch Morris, Wolter Wierbos, sin egen trio, med bassisten Wilbert de Joode og trommeslageren Martin Van Duynhoven, som har gjort suksess i flere sammenhenger de senere årene. I tillegg spiller han periodevis med det nederlandske punkjazzbandet The Ex.

Ig Henneman kommer fra Haarlem i Nederland. Hun spiller ofte med sin bedre halvdel, Ab Baars, og har gjort plater med sitt band Queen Mab Trio og Baars/Mengelberg i tillegg til flere andre spennende konstellasjoner.

Samboerparet Laubrock/Rainey, er litt favoritter her på salt-peanuts.eu. Vi anmelder mer enn gjerne plater hvor de to spiller sammen (senest deres duoplate «Buoyancy» som du kan lese anmeldelsen av her: https://salt-peanuts.eu/record/ingrid-laubrock-tom-rainey/), eller med andre musikere fra det aktive miljøet i Brooklyn. De fungerer strålende sammen, og er to musikere som stadig er å høre i konstellasjoner med blant andre pianisten Kris Davis eller gitaristen Mary Halvorson.

Sammen har disse laget en fin plate, som gjør seg faktisk enda bedre på plate enn på konserten som vi overværte i Tampere. Kanskje vi må legge skylden på at salt-peanuts.eus utskremte medarbeider til den finske byen, begynte å bli relativt sliten etter to festivaler på rappen (Umeå Jazzfestival og Tampere Jazz Happening), så det er godt å få dette dokumentert på plate, så vi får bedre tid og kan samle energien for å lytte intenst til den fine, men krevende improvisasjonen.

Det er tydelig at dette er fire musikere som har funnet hverandre, og hele veien låter dette tett og fint. Spesielt vil jeg framheve Baars klarinettspill, og spill på shakuhachi (japansk fløyte) og Ingrid Laubrocks saksofonspill. Men her bør ingen fremheves, eller egentlig alle fire, for på denne liveplaten komuniseres det nesten perfekt, ingen «går i veien for hverandre» og det hele fungerer fint som en helhet. Obligatorisk for alle som var til stede i Tampere, og anbefalelsesverdig for alle med åpne ører og sans for frittgående musikk.

Jan Granlie

Ig Henneman (viola), Ingrid Laubrock (ts, ss), Ab Baars (ts, cl, shakuhacvhi), Tom Rainey (dr)

Skriv et svar