Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ROBERTO OTTAVIANO

«Eternal Love»
DODICILUNE DISCHI, ED411

Den italienske sopransaksofonisten Roberto Ottaviani har, de senere årene, vært på besøk i Norden flere ganger på festivaler. Undertegnede har hørt hans utmerkede band både på Tampere Jazz Happening og, senest, på Umeå Jazz Festival i høst. Så da er det kanskje på tide at de også kommer seg på en festival eller to både i Danmark og Norge.

For kort tid siden anmeldte vi Ottavianis duoplate, Charlie’s Blue Skylight, med den britiske pianisten Alexander Hawkins (anmeldelsen kan du lese HER), hvor de hyller bassisten og komponisten Charles Mingus. På deres nye plate, Eternal Love (som også er navnet på bandet), får vi komposisjoner av Ottaviano, men også av andre. Og de starter med den tradisjonelle, sør-afrikanske, og usigelig vakre «Uhuru», med Hawkins intro på piano. Ellers består bandet av klarinettisten og bassklarinettisten Marco Colonna, bassisten Giovanni Maier og trommeslageren Zeno de Rossi. Og det er tydelig at de også her er i det hjørnet at de vil hylle andre musikere og komponister. For etter «Uhuru» får vi Abdullah Ibrahims «African Marketplace», før vi får Charlie Hadens «Chairman Mao» (fra Old and New Dreams sin første plate – og en låt Robert Wyatt også har gjort), og Dewey Redmans «Mushi Mushi». Femtesporet, «Oasis» er gjort av den britiske saksofonisten Elton Dean, før vi får et par av Ottavianos egne komposisjoner, før vi får John Coltranes «Your Lady», før de avrunder med Don Cherrys «Until the rain comes».

Og hele veien er dette strålende musikk. Ottaviano er en utmerket sopransaksofonist og bandleder, Colonna en av de beste bassklarinettistene på kloden per i dag, og kompet, med Maier og de Rossi, følger de andre helt til døren med utsøkt spill. Og sist, men ikke minst, får vi Alexander Hawkins utsøkte, pågående, lyttende og fine pianospill. Hawkins er en solid kameleon i dagens jazz, og spiller like godt fritt improvisert musikk med cellisten Tomeka Reid eller på duo med Sofia Jernberg, som han legger høy kvalitet inn i musikken til denne kvintetten.

Det er Ottaviano som er den som leder an i de fleste låtene, men det blir aldri hans plate med komp. Han inkluderer de andre musikerne, og har gjort seg avhengig av denne gjengen utmerkede musikere for å få den kvaliteten på musikken han ønsker. Og valget av «coverlåter» er gjort på aller beste måte. Det er låter som passer perfekt til kvintetten, og de gjør fremragende versjoner av låtene hele veien. Og Ottavianos to komposisjoner, først den mer jazzrockaktige «Questionable 2», med rhodes og det hele, men som ikke ender i den kommersielle delen av jazzrocken, men holder seg fint innafor, med strålende spill fra kapellmesteren og, særlig, fascineres jeg av Maiers bass-spill. Så får vi tittelsporet «Eternal Love», en nydelig ballade, som har mye sør-afrikansk i seg, og med Ottaviano som førende musiker.

Så får vi John Coltrans «Your Lady», som man finner på Coltranes Live at Birdland, innspilt 6. mars, 8. oktober og 18. november 1963. Kanskje ikke Coltranes mest kjente komposisjon, men vel verdt både ett og ti gjenhør. Og versjonene vi får fra dette bandet er strålende, selv om Ottaviano ikke legger seg altfor tett på Coltranes spill. Men jeg synes denne kvintetten løfter låten til noe nytt, og Colonnas bassklarinettsolo er nesten verdt prisen på hele platen. Fremragende! Og hele veien nærmest svever Ottaviano over landskapet med fremragende sopransaksofonspill.

Så avslutter de denne utsøkte innspillingen med Don Cherrys «Until the rain comes», fra Cherrys relativt sene plate, Multikulti, som kom ut i 1991. Dette er en aldeles nydelig ballade, hvor Hawkins får briljere på piano i starten, før vi får et «break» fra de Rossi, og vi er nesten tilbake til start og den tradisjonelle, sør-afrikanske musikken. Og hele veien med Cherrys fingeravtrykk fra den siste delen av hans tilstedeværelse her på «Mother Earth». Og den versjonen vi får her er nydelig med en fin bass-solo fra Maier, og Colonnas klarinettsolo er fremragende.

Eternal Love er blitt en strålende innspilling, fra et band som bare må få plass på klubber og festivaler i Danmark og Norge. Og de bør stå langt oppe på ønskelista til både klubber og festivaler i Finland og Sverige også – etter denne plata, og jobbene de gjorde i Tampere og Umeå tidligere. Og mens dette skrives, ser jeg til min store glede at de er booket inn på Vossa Jazz i weekenden før påske! Be there!

En strålende plate! Og bandet låter faktisk enda bedre på konsert!

 

Jan Granlie

Roberto Ottaviano (ss), Marco Colonna (cl, bcl), Alexander Hawkins (p, rhodes, hammond), Giovanni Maier (b), Zeno de Rossi (dr)

Skriv et svar