Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Belonging-kvartetten på NRK 1974

I 1974 hadde Keith Jarrett etablert seg et stort navn i internasjonal jazz. Med sin kvartett – det som raskt etter dette opptaket ble kjent som hans amerikanske kvartett – … Les videre

I 1974 hadde Keith Jarrett etablert seg et stort navn i internasjonal jazz. Med sin kvartett – det som raskt etter dette opptaket ble kjent som hans amerikanske kvartett – med Charlie Haden, Dewey Redman og Paul Motian hadde han vist nye veier i den amerikanske frijazzen.

På den tiden kjente vi Keith Jarrett først og fremst fra hans deltakelse i Miles Davis band – slik det ble framvist blant annet i Chateau Neuf i Oslo kun to og et halvt år før dette opptaket. Den 9. november 1971 spilte Miles for første gang i Norge, for et fullt hus i studentborgen på Majorstua som hadde navn etter lydene som ble framkalt av Den norske studentforeningas store beskytter – Hans Majestet Grisen.

Vi har tidligere delt opptaket av denne Miles-konserten med våre lesere, men like viktig i denne sammenhengen var at dette besøket fra Jarretts side i tillegg representerte starten på et samarbeid mellom Jarrett og Manfred Eicher. Dagen etter, den 10. november 1971 hadde Jarrett en avtale med Eicher og Jan Erik Kongshaug i Arne Bendiksen Studio om å gjøre et opptak på solo-piano. Et opptak som ble Jarretts ECM-debut – soloplata «Facing You».

Men vi kjente ikke bare Jarrett som medlem av Miles-bandet, vi kjente ham også fra kvartetten til Charles Lloyd. Han hadde jo besøkt Norge flere ganger i løpet av 1966 og 1967 sammen med Lloyd og spilt bl.a. i Universitetets Aula, på Club 7 og under Moldejazz.

Han spilte dessuten også på Sogn Jazzklubb – jazzklubben som var lokalisert i studentbyen som opprinnelig var bygget som deltakerlandsby for Oslo-OL i 1952 – med sin egen trio i 1969.

Så selv om han var ung, i april 1974 var han 28 år, var Jarrett et etablert navn i 1974. Snart skulle han også lage den største kommersielle jazz-suksessen etter Miles Davis’ «Kind of Blue», solo-opptaket fra Köln 24. januar 1975 – det som ble ECM-plata «Köln Concert». På dette tidspunktet hadde jo også Jarrett allerede holdt solo-konsert på Moldejazz 1973.

Så det var definitivt en 28-årig musiker som var velkjent for et norsk publikum som kom til Oslo disse siste april-dagene i 1974.

For noen dager siden ga jeg deg hva som ur-opptaket med Jan Garbarek-Bobo Stenson-kvartetten fra Jazz Jamboree i Warsawa fra oktober 1973. Og jeg fortalte deg historien om dette møtet som i slutten av november førte til mesterverket «Witchi-Tai-To» – innspilt i studioet i Oslo med Jan Erik Kongshaug bak spakene.

Nøyaktig fem måneder seinere var tre medlemmer av kvartetten tilbake samme sted, Jan Garbarek, Palle Danielsson og Jon Christensen. Sammen med Keith Jarrett skapte de i løpet av to dager – 24. og 25. april 1974 – plata «Belonging». Et annet mesterverk. Med det var også Belonging-kvartetten født, eller det som har blitt benevnt som Keith Jarretts skandinaviske eller europeiske kvartett for å skille det fra den samtidige amerikanske kvartetten.

Men for å være korrekt – denne kvartetten hadde sin debut, så langt jeg vet, en uke før dette. Kvartetten spilte i NDRs (Nord-Deutscher Rundfunk) Funkhaus’ studio 1 i Hannover 18. april i det som ble show nr. 100 i NDRs fantastiske serie av Jazz Workshops. Her ga de en drøy halvannen times konsert som fortsatt er svært levende i øret til de som har hørt konserten.

Da kvartetten var samlet i Oslo var NRK raskt ute og gjorde et opptak med den i sitt eget studio. Til stede var Terje Mosnes som gjorde et intervju med Jarrett som er ganske bemerkelsesverdig sett i ettertidens klare lys. Her snakker Jarrett om viktigheten av publikum, av musikerens møte med publikum og hvor viktig det er for musikeren å være der publikummet er. Intervjuet representerer en ydmykhet fra Jarretts side som det ikke er åpenbart at deles med den eldre Jarretts nærmest diktatoriske krav til publikums oppførsel slik vi kjenner dem fra konserter de siste ti årene.

Uansett, dette opptaket representerer et unikt tidspunkt i nordisk og internasjonal jazz – såvel som i historien om Jarretts skandinaviske kvartett.

NRK gir ingen informasjon overhodet om opptakene – de beskrives kun med sendedato og serietittelen «Jazz» – og uten noen beskrivelse av innhold. Men det får du her! Opptaket ble sendt på NRK 6. mai og 13. mai 1974 – som også er de datoene opptakene er kjent med i Jarrett-diskografien. Dette er derimot ikke de faktiske opptaksdatoene.

Som nevnt ble opptakene av «Belonging» gjort 24. og 25. april 1974. 29. april var Jan Garbarek og Jarrett på plass i Ludwigsburg for å gjøre opptak av det som ble ECM-plata «Luminessence» – ei plate som fikk katalognummeret før «Belonging». Jeg vil derfor tro at NRK-opptaket er gjort umiddelbart etter plateopptakene, altså med opptaksdato 25. eller 26. april 1974.

Her er Keith Jarretts Scandinavian Quartet tatt opp i NRK-studio, 25. eller 26. april 1974

Keith Jarrett, piano
Jan Garbarek, saksofon
Palle Danielsson, bass
Jon Christensen, trommer

med

  1. The windup
  2. Long as you’re living yours
  3. Mandala
  4. Blossom

1-2 ble sendt 6. mai, 3-4 sendt 13.mai 1974.

 

Tekst: Johan Hauknes