Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

BITTER FUNERAL BEER BAND

«Live in Frankfurt 82»
BLACK SWEAT RECORDS, BS040
(GJENUTGIVELSE)

Den svenske perkusjonisten, orkesterlederen, komponisten og produsenten Bengt Berger er en av de som har tatt med seg ideene etter trompeteren Don Cherry inn i sitt musikalske univers helt fram til i dag. I fjor høst var han med på å feire Don Cherry i en heldags utendørskonsert i København i forbindelse med Gong-festivalen, hvor han spilte med sitt Cool Funeral Beer Band, en slags avart eller etterfølger av Bitter Funeral Beer Band, og han har vært svært aktiv i å være med på å ta arven etter Cherry videre til nyere generasjoner. Anmeldelsen på salt peanuts* kan du lese HER.

Berger har i flere generasjoner vært en ytterst viktig del av den svenske jazz- og verdensmusikkscenen og han satte tidlige spor ii band som Archimedes Badkar og Arbete och Fritid, og han er en allsidig trommeslager og perkusjonist og en velutdannet etno-musikolog med flere forskningsopphold i India og Ghana bak seg. Dypt påvirket av hindustansk, karnatisk og vestafrikansk musikk, grunnla han i 1980 Bitter Funeral Beer Band, et ensemble med 12 musikere, som baserte ideene sine på den tradisjonelle begravelsesmusikken til folket i Lo-Birifor, i den nordlige regionen av Ghana. Det tette forholdet mellom disse afro-polyrytmiske røttene, og den åndelige jazzen til Don Cherry og den indiske saroden til K. Sridhar ble raskt koblet sammen, og går i retning av en pan-internasjonalisme av dyp spiritualitet, som blander ulike geografiske tradisjoner i et enkelt kontemplativt uttrykk. Det er konvergensen mot en musikk uten grenser, hvor hver instrumental stemme skinner og er godt gjæret og integrert.

Platen «Live in Frankfurt 82» med det store Bitter Funeral Beer Band er ingen ny plate. Den ble først utgitt på Bengt Bergers plateselskap Country & Eastern i 2007, men nå er den igjen å få på LP.

Innspillingen er gjort på Hessischer Rundfunk på den 18. Deutsches Jazzfestival, på Alter Oper i Frankfurt den 1. oktober 1982. Og for dere som kjenner bandet fra deres ECM-utgivelse. «Bitter Funeral Beer» som kom på LP i 1981 og på CD i 1994, eller platen «Praise Drumming» på Dragon, som første gang ble utgitt i 1982, og gjenutgitt i 2018 (anmeldt HER) vil kjenne igjen hovedelementene i musikken. Men dette er gjort live med publikum i salen, noe som gjør musikken adskillig mer «levende» og spennende.

Lpen starter med «Darafo» hvor Cherry er solist på pocket-trompet sammen med Mathhias Helldén på cello, før vi får «Chetu» med Sigge Krantz som solist på el.gitar sammen med Cherry på pocket-trompet og «Bitter Funeral Beer» med K. Sridhar på so, Cherry igjen på pocket-trompet, vokalisten Anita Livstrand og Thomas Mera Gartz på tenorsaksofon. Og hele veien er det musikken som Don Cherry har vært den store inspirasjonen til som preger det deilige albumet. Dette er musikk uten grenser, hvor hver instrumentelle stemme skinner, og som viser at dette er musikk de enkelte musikerne forstår og har satt seg godt inn i. Og spesielt flott synes jeg tredjesporet, «Bitter Funeral Beer» er – med K. Sridhars nydelige sorod-spill, som er hovedingrediensen i dette sporet.

Andresiden av platen inneholder låten «Funeral Dance» på drøyt 26 minutter, hvor alle musikerne i det store bandet får utfolde seg, og vise at de forstår hva Cherry og Berger vil med denne musikken. Her er det mer eller mindre fiolinisten Tord Bengtsson som setter bandet riktig i gang, over perkusjonsinstrumentene som hele veien er viktige elementer i denne musikken. Og etter hvert kommer de andre musikerne fram og er med på å gjøre dette til en spirituell og deilig reise inn i den Ghanesiske begravelsesmusikken.

Og selv om denne utgivelsen ikke er ny, er den virkelig verdt å skaffe seg, for dette er deilig, swingende, energisk og nydelig musikk fra flere av Sveriges beste musikere fra slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet.

Jan Granlie

Bengt Berger (ko-gyil), Anita Livstrand (ko-guil, v, perc), Bosse Skoglund (perc), Christer Bothén (s, bcl), Björn Hellström (bcl, fl), Ulf Wallander (s), Thomas Mera Gartz (perc, s), Sigge Krantz (b, g), Mathias Helldén (c), Tord Bengtsson (vio, g, perc), Jörgen Adolfsson (tp), Don Cherry (pocket-tp), K. Sridhar (sarod)

Skriv et svar